Artrose

Artrose is in Nederland de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Er zijn ruim één miljoen mensen met artrose. Het komt op alle leeftijden voor. Artrose is het proces waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat: kraakbeen degeneratie. In de volksmond ook wel slijtage genoemd maar die term is niet helemaal terecht. In het begin zijn kraakgeluiden te horen en voelt knisperig aan. Later ontstaan pijnlijke klachten bij bewegen en belasten van gewrichten die zijn aangedaan. Op den duur voelt men zelfs de klachten tijdens rust.

In Leusden en Achterveld hebben de huisartsen en de fysiotherapeuten een vernieuwende aanpak voor de begeleiding en behandeling van artrose.

De aanpak in Leusden richt zich op patiënten die zich bij de huisarts of de fysiotherapeut melden met klachten die lijken op artrose in de heup of de knie. De aanpak is stapsgewijs en kent drie stappen. Voor elke stap wordt een periode afgesproken en na elke stap wordt het effect geëvalueerd voordat verder wordt gegaan met de volgende stap.

Stap 1. Artrose met milde klachten: voorlichting van de huisarts met informatie over goed paracetamolgebruik, een adviesconsult bij de fysiotherapeut met leefstijladvies en advies over beweegmogelijkheden in Leusden.

Stap 2. Artrose met matige klachten: doorverwijzing naar oefentherapie bij een fysiotherapeut, voorlichting over sterkere pijnstilling en zo nodig verwijzing naar de diëtiste.

Stap 3. Artrose met ernstige klachten: injecties in het gewricht en zo nodig chirurgische ingreep.