Valpreventie

Een val is het meest voorkomende ongeluk bij ouderen. Vallen veroorzaakt vaak botbreuken of andere letsels met blijvende invaliditeit als gevolg. Vooral ouderen met chronische ziekten lopen een hoog risico om te vallen.

Vallen heeft vaak grote gevolgen. Ouderen hebben een sterk verhoogde kans op botbreuken. De helft van de ouderen met een gebroken heup komt niet meer terug op het hetzelfde niveau van functioneren van voor de val. En een vijfde van deze ouderen sterft binnen drie maanden. Ook worden veel ouderen na een val bang om opnieuw te vallen. Vallen en de angst om te vallen verhogen de kansen op een depressie en zorgen ervoor dat men minder beweegt. Daardoor hebben ouderen weer minder sociale contacten. Hierdoor hebben ouderen die vallen een hoger medicatiegebruik en zijn zij meer afhankelijk van zowel medische en sociale voorzieningen als van mantelzorgers.

Er zijn dus veel risicofactoren, zoals het gebruik van geneesmiddelen (benzodiazepinen), de fysieke woonomgeving, de mate van fitheid en beweging, eerdere fracturen, geslacht, gewicht, verminderd gezichtsvermogen en osteoporose.

We vinden het van groot belang de groep mensen van 75 jaar en ouder preventieve maatregelen neemt. Naast de jaarlijkse valrisicotest kunnen ouderen met een verhoogde kans om te vallen terecht bij de huisarts en de praktijkondersteuner voor een uitgebreide analyse. De fysiotherapeut of ergotherapeut kunnen verdere valpreventietraining geven. Ook geven zij, samen met de buurtsportcoach, de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ gegeven.

Doe hier de valrisicotest

Voor meer informatie over veiligheid, kijk op https://www.veiligheid.nl/valpreventie

Kijk hier naar het item dat Brandpunt+ over Valpreventie in Leusden heeft gemaakt.

Lees hier een artikel in de Leusderkrant over Valpreventie.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren