Positieve Gezondheid in Leusden en Achterveld
Onze ambitie is groots: In Leusden en Achterveld leven we in zorgzame buurten. Hierin kijken we naar elkaar om en is er een groot gevoel van gemeenschapskracht. We kennen elkaar. Deze buurten zijn groen met veel ruimte voor beweging, zijn alle benodigde voorzieningen nabij en vindbaar. In deze buurten kunnen we meedoen, maar durven we ook hulp te vragen en hulp te geven. Als dat even niet voldoende is, is de stap naar het sociaal domein en eventueel het zorgdomein klein. Zij werken samen en weten elkaar te vinden. De professionals in Leusden en Achterveld werken met veel plezier, hebben vertrouwen in elkaars expertise en hebben genoeg capaciteit. Zij dragen allen bij aan eenduidige informatievoorziening en hebben ruimte om creatief te werken wat ten goede komt van de inwoners van Leusden en Achterveld. De inwoners ervaren eigen regie, en er is vertrouwen in elkaar.
Het is fijn om in Leusden of Achterveld te wonen, de eerste Bluezone van Nederland!
Download onze missie om in te lijsten.
We zijn begonnen
Vanaf 2022 werken we in Leusden en Achterveld met elkaar samen aan de omslag van ziekte naar gezondheid te maken. Dit doen we door elkaar te inspireren, netwerkbijeenkomsten te organiseren, successen te delen, te blijven leren over het gedachtegoed van Positieve gezondheid, Oplossingsgericht werken of het Leefstijlroer en door in al onze werkwijze én in onze projecten dit gedachtegoed als basis te gebruiken.
Wat is Positieve gezondheid?
Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid uitgewerkt in zes dimensies. Met die bredere benadering kun je de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in je leven bekijken om er beter mee om te leren gaan. Én om zo veel mogelijk zelf regie te voeren. Positieve Gezondheid helpt door helder te krijgen wat je écht belangrijk vindt.
Op Mijnpositievegezondheid.nl kun je een geschikte test vinden:
- Ga naar de test voor volwassenen
- Ga naar de test voor kinderen van 8-16 jaar
- Ga naar de test voor jongeren van 16-25 jaar
- Gaan naar de eenvoudige variant van de test
- Go to the test in English for adults
Meer hierover kunt je ook bekijken in deze video.
In de zorg gaat alle aandacht vaak uit naar klachten en gezondheidsproblemen bij de mens, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Door positieve gezondheid krijg je zelf als mens meer invloed op je eigen gezondheid.
Wil je meer weten over het effect van positieve gezondheid of ervaringen van anderen kijk dan in de iPH Kennisbank.
Om in gesprek met elkaar te komen over de eigen gezondheid heeft de GGD Gooi & Vechtstreek in 2021 Gesprekskaarten ontwikkeld voor Kinderen en Volwassenen.
Wat is Oplossingsgericht werken
Veel huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten in Leusden en Achterveld hebben ook de training oplossingsgericht werken gevolgd.
Oplossingsgericht Werken is een methodiek die helpt om positieve gezondheid toe te passen in je spreekkamer. Om je patiënten zelf te laten benoemen waar ze naartoe willen werken. En hoe ze daarbij haalbare stappen kunnen formuleren. Je nodigt ze uit om écht samen te beslissen over een passende behandeling of aanpak.
Lees en luister er meer over:
- Whitepaper oplossingsgericht werken, inclusief de basisvragen
Wat is het leefstijlroer
Het Leefstijlroer geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. Het instrument is ontwikkeld om het gesprek van de zorgprofessional met zijn patiënt te ondersteunen. Het Leefstijlroer heeft 6 pijlers, samen bepalen patiënt en behandelaar met welke pijler de patiënt eerst aan de slag wil. Het laat zien dat de patiënt zelf aan het roer staat en kan bijsturen.
Meer info over het Leefstijlroer en de vereniging Arts en Leefstijl vind je op https://www.artsenleefstijl.nl/
Download het Leefstijlroer.
Download het leefstijlroer voor Kinderen.
Download de Handleiding voor het gebruik van het Leefstijlroer
Ontdek het!
In Leusden en Achterveld zijn veel professionals in zorg en welzijn, vrijwilligers én inwoners getraind om te werken met positieve gezondheid. Heb je als inwoner hulp of zorg nodig bespreek dan eens met je hulp- of zorgverlener of positieve gezondheid een hulpmiddel kan zijn.
Lees hier inspirerende verhalen:
- Lees hier het interview met Charissa Overstegen van Beweging 3.0
- Lees hier het interview met Janneke de Rooij van Huisartsenpraktijk de Korte Geer
- Lees hier het interview met Margriet Kruithof van DAVA
- Lees hier het interview in de Leusderkrant over de voorstelling Dromen Vangen
- Download het projectplan van Beweging 3.0 over de implementatie van Positieve Gezondheid in de thuiszorg
Contact
Wil je als professional of vrijwilliger in Leusden of Achterveld aan de slag met positieve gezondheid of heb je een vraag of idee neem dan contact op met de kerngroep Positieve Gezondheid Leusden-Achterveld:
- Anneke Drost, Leefstijlcoach, info@lab17.nl
- Charissa Oversteegen, Wijkverpleegkundige Beweging3.0, charissa.oversteegen@beweging3.nl
- Frank Giezen, fysiotherapeut, f.giezen@cfmleusden.nl
- Frieda Landwehr, Praktijkondersteuner GGZ, flandwehr@pohggzleusden.nl
- Nathalie Ober, inwoner, nathalieober@yahoo.com
- Hans Polling, Huiskamer van Leusden, hanspolling@hotmail.com
- Mariska Stehouwer, consulent Lariks, mariskastehouwer@gmail.com
- Miriam Roozeman, beleidsambtenaar gemeente Leusden, M.Roozeman@leusden.nl
- Leontine Scheffers, wijkcoördinator WSV Leusden-Achterveld, l.scheffers@huisartseneemland.nl
Nog meer informatie, podcasts, filmpjes en een spel
- Een rapport over de maatschappelijke impact van Positieve Gezondheid: Pilot brengt maatschappelijke impact Positieve Gezondheid in beeld – Institute for Positive Health (iph.nl)
- In dit artikel legt Machteld Huber uit wat Positieve Gezondheid inhoudt, hoe professionals hiermee aan de slag gaan en waarom het belangrijk is dat mensen dezelfde taal spreken als het om het bevorderen van gezondheid gaat.
- Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk: Positieve Gezondheid zorgt voor een kwart minder verwijzingen van de huisarts in Afferden – YouTube
- Podcasts van twee huisartsen Karel Bos en van Carolien van Brekel, over inzet van Positieve Gezondheid en leefstijl in de spreekkamer. Van de Innovatieve Huisarts:
- Leuke filmpje hoe gebruik je Positieve Gezondheid en het leefstijlroer: Hoe gebruik je het Leefstijlroer en het Spinnenweb voor een gesprek over gezondheid en leefstijl? – YouTube
- Harvard Ted Talk: https://www.youtube.com/watch?v=8KkKuTCFvzI. Dit gaat over onderzoek wat al 75 jaar loopt naar factoren die de kwaliteit van leven beïnvloeden.
- Het Positieve Gezondheid spel kun je bestellen via deze link: Alles op tafel? Spelen met Positieve Gezondheid – De Bagagedrager
